Search

Konflikti, todellinen haaste kohtaamisessa


"Todellinen arvo syntyy kohtaamisessa" kirjoittaa Satakunnan Yrittäjät huhtikuun numerossa 3 pääkirjoituksessa Pia Hirvonen ja jatkaa, "Kohtaamisesta syntyy se lisäarvo, joka syventää toistemme välistä luottamusta. Kerta kerran jälkeen luottamus syvenee."

Entä jos kohtaamisen tunneäly hälyttää punaista. Kaikista hyvistä aikomuksista huolimatta en pysty kohtaamaan, jonka minun pitää tavata, henkilöä. Meidän välillemme on noussut konfliktititiilistä rakennettu muuri.

Muuri, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa pienistä yksittäisistä tapahtumista. Luottamus ei olekaan syventynyt. Kerta kerran jälkeen tapaamiset ovat päättyneet suurempaan tai pienempään ristiriitaan. Luottamuksen syventymisen sijaan on kasvanut läpäisemätön tiilimuuri positiivisen tunneälyn esteeksi. Fiilikset haihtuvat savuna ilmaan tai lehahtavat kuin naakkaparvi lentoon syksyiseltä pellolta. Aurinkoinen sää vaihtui keväästä syyssateeksi.

Menen tapaamiseen tällä kertaa asia edellä. Vakuutan itselleni ja toiselle, että asiat riitelevät. Me emme riitele, meillä vain on hieman erimielisyyksiä. Hoidamme asiat mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Helpotuksen huokaus, tapaaminen keski hetken verran. Huomaan! Taas tuli uusi muurattua tiili luottamuksen syventämisen tielle.

Palaan Satakunnan Yrittäjät -lehden pääkirjoitukseen. "Tulevaisuuden supervoima on kuitenkin tunneäly, empatia, karisma, intuitio ja niin edelleen. Ominaisuuksia, joita kone ei korvaa koskaan. Ominaisuuksia, joiden arvo lunastetaan kohtaamisessa. Näitä ominaisuuksia pitää vaalia, varjella ja kehittää niin kotona, päiväkodissa, kouluissa kuin työpaikallakin".

Hm, juu. Pitää paikkaansa ihmisten kanssa, joiden kanssa menee muutenkin hyvin. Nyt tarvitaan työkaluja henkilöiden, joita ei voi välttää, kanssa kohtaamisiin.

Satakunnan Yrittäjät -lehden pääkirjoituksen voi lukea tästä


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Me olemme erilaisia kaikista huolimatta. Ihmiskunnan sivistystaso määräytyy sen mukaan, miten me käsittelemme konfliktia. Kärjistetysti voidaan sanoa, että atomipommin laukaiseminen ja sillä uhkaamine