Search

Konfliktin hallinta elämäntaitona


Rauhallisessa ympäristössä

Valamon opistolla pidetään Konfliktin hallinta elämäntaitona -kurssi

1– 3.3.2019.

Kurssi päättyy sovintosunnuntaihin

IHMISET RIITELEVÄT

Konfliktia ilmassa

Missä kaksi tai kolme kokoontuu yhteen, siellä tarvitaan tilannetajua ja konfliktin hallintaa.

Ihmisillä on luonnostaan pakonomainen tarve riitautua sen toisen kanssa. Jo ammoisista ajoista saakka esi-isämme ottivat maasta multaa, kiviä ja keppejä äänenpainon tueksi. Ensimmäinen parisuhderiita syntyi omenasta. Asia tuli erottavaksi tekijäksi. Toinen ratkaiseva riita syntyi Kainin ja Aabelin välille. Toisella meni paremmin kuin toisella. Näiden tapahtumien jälkeen koko historia on kirjoitettu kovemmin lyöneen osapuolen mukaan.

Historian väliin tuli suuri sovittelija, joka sanoi, ”rakastakaa toinen toistanne.” Hän joutui konfliktiin mm. papiston ja hallitsijoiden kanssa: valtaapitävät valitsivat tähän konfliktiin ratkaisuksi Final Solutionin. Onko ihminen oppinut jotakin? Eikö nyt lopulta ole aika tehdä sovinto? Sovinto voisi alkaa vaikka siitä, että ratkaistaan se riita, jonka olemme ihan itse aiheuttaneet. Tehdään sovinto. Muuten taitaa käydä niin, että ihminen on ainoa luomakunnan olento, joka kykenee tuhomaan kokonaisen planeetan. Löytämättä takaisin sinne, mistä kaikki on saanut alkunsa.

Aabram, maailman vaikutusvaltaisin mies, päätti, että tämä on tässä. Hän lähti suvustaan ja isiensä mailta etsimään sitä paikkaa, joka hävisi pienestä asiasta. Vaeltaessaan luvattuun maahan hän kohtasi nuo toiset - minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Daavid löi Goljatin pienellä asialla, joka osui ja upposi.

Ihmiset riitelevät, eivät asiat. Oletko nähnyt, kuinka neuvottelupöydässä asiat hyppivät asiapapereista ja alkavat riidellä? Asiat käyvät kurkkuun käsiksi, tarttuvat tukasta, huutavat ja metelöivät ja lähtevät ovesta paukkuen. Et ole nähnyt. Et niin.

Kyllä ne ovat ihmiset, jotka sitä tekevät. Ihmiset konfliktoivat parisuhteessa, työpaikalla, ystävyyssuhteissa; kaikkialla missä kaksi tai useampi henkilö jakaa yhteisen tilan keskenään; toiset jatkavat, toiset lähtevät, ”vaihtamalla paranee.”

Oletko nähnyt kuinka yritykset vääntävät peistä neuvotteluissa? Onko yhdistyksen kokoushuoneessa yhdistys tai toinen painimassa keskenään? Minä en ole nähnyt yhtään yritystä, hallitusta, valtiota kokoushuoneessa pilaamassa työilmapiiriä. Ne, jotka riitelevät, ovat virkamiehiä, -naisia, valtion päämiehiä ja heidän sihteerinsä ja avustajansa. Ne ihmiset, nuo toiset. Juuri kun on päästy sovintoon, joku sanoo, ” on vielä yksi asia.”

ASIAT EIVÄT RIITELE

Niin kuin näkyy asiat ovat pöydällä järjestyksessä kunnes...
Asiat eivät riitele, vaan ihmiset. Millä tahansa pöydällä olevalla asialla saadaan
konflikti aikaan.

Hoitavatko asiat itse itsensä? Voiko yritys, organisaatio tai yhdistys hoitaa asian? En ole nähnyt organisaation tulevan pakettiautolla ongelmatilanteeseen hoitamaan kriisiä. Suomi ei ole mennyt mihinkään sotapesäkkeeseen asioita toimittamaan. Sinne on mennyt ihmisiä tekemään tekoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Eduskunnan kyselytunnille kokoontuu väkeä yhteen keskustelemaan päivänpoliittisista kysymyksistä. Siellä käy välillä aikamoinen kuhina. Ihmisillä on mielipiteitä, argumentteja, esityksiä ja perusteluja. En ole yhdessäkään kokouksessa nähnyt kokoomusta, vasemmistoliittoa, vihreätä, perusuomalaista enkä sinistä puoluetta kokoustamassa. Siellä ei ole edes lippuja, ei tunnuksia eikä mitään mistä voisi tunnistaa, että tuossa istuu kokoomus tai joku muu puolue. En ole nähnyt demari-istuinta koko huoneessa. Missään eduskunnan nurkassa ei istu yksikään puolue. Olen nähnyt istuntosalissa 200 ihmistä, jotka siellä hoitavat yhteisiä asioita.

Koiranäyttelyssä olen nähnyt ihmisen koira kainalossa. Koiran omistaja on päästänyt koiran vapaasti juoksemaan pitkin tannerta. En ole nähnyt yhtäkään eduskunnan täysistuntoa, jossa joku 200 kansanedustajasta olisi ottanut kainalostaan asian, joka olisi lähtenyt juoksemaan pitkin eduskunnan käytäviä haukkuen ja hyppien. Sanotaan, että jollakin on ketunhäntä kainalossa ikään kuin kuvainnollisesti. Ketunhäntä voi symboloida asiaa, joka jollakin on mielessä. Tuo asia ei kuitenkaan lähde kainalosta mihinkään. Asia ei lähde riitelemään. Joten mikä on ongelma? Ongelmana on se, että luullaan ja kuvitellaan, että aika hoitaa, asiat hoituvat ja järjestyvät. Ihminen lähtee asiaansa toimittamaan. Hän lähtee väittämään, painimaan ja riitelemään. Ihminen menee rakentamaan konfliktia.

KONFLIKTI OTETAAN HALTUUN

Rauhallisessa ympäristössä Valamon opistolla pidetään Konfliktin hallinta elämäntaitona -kurssi

1. – 3.3.2019. Kurssi päättyy sovintosunnuntaihin.

Valamon luostarin odottaa vieraitaan

Valamon turvallisessa ympäristössä voidaan ottaa konfliktiasia esille

Kurssilla nostetaan konflikti pöydälle, kesytetään intohimot ja otetaan konflikti haltuun. Käydään lävitse koko riidan elämänkaari; mistä se syntyy, mitkä ovat sen vanhemmat ja jälkeläiset. Miten ristiriita kehittyy, milloin se lihoo, pullistuu ja milloin kutistuu. Opimme tuntemaan mikä saa sen heräämään, mässäilemään sekä saa osapuolet heittämään bensaa liekkeihin. Lopulta lassoamme konfliktin palvelemaan yhteistä hyvää. Tämän jälkeen emme saa enää ihmisiä kiihtymään millään ilveellä, vaikka niin toivoisimme ja haluaisimme. Konfliktin villihevonen on kesytetty tottelevaiseksi työjuhdaksi.

Lopulta huomaamme kuinka työilmapiiri nousee syksyn ankeudesta ja pimeydestä kukoistamaan kuin varhainen keväinen pelto. Työilmapiiri ja ihmisten väliset suhteet kukoistavat uudessa keväässä, josta voidaan kantaa runsasta satoa eli tuloksia. Saamme aikaan juuri niitä tuloksia, joita olemme yhdessä lähteneet tavoittelemaan. Pääsemme yhteiseen päämäärään. Yrityksen, yhdistyksen ja organisaation tulokset kasvavat. Tämän minä olen nähnyt. Olen nähnyt konkreettisesti, kuinka yrityksen tulokset nousevat. Yritykset eivät riitele, mutta tulokset kasvavat tai laskevat. Se on konkreettista. Puolueiden kannatus nousee. Yhdistysten jäsenmäärät kasvavat. Kansakunnat kehittyvät. Lopulta voidaan sanoa kuten avaruustieteen professori Esko Valtaoja on sanonut, ”Suomella menee kaikilla mittareilla arvioituna paremmin kuin ennen”.

KONFLIKTIN HALLINTA PARANTAA TULOKSIA

Hyvässä työilmapiirissä syntyy tuloksia
Konfliktin hallinta tarkoittaa sitä, että puhutaan asioista,
jotka edistävät yhteistä asiaa - ja vain niistä.

Ihmiset riitelevät, tekevät sovintoja ja se, mitä yrityksissä tapahtuu, on mitattavissa. Yritykset eivät ratkaise ongelmia. Ne eivät riitele, asiat eivät hoida ongelmia. Mutta niitä voidaan mitata monilla mittareilla. Tämän takia kannattaa ottaa konflikti hallintaan parisuhteessa, ihmissuhteessa, työpaikalla. Konfliktin hallinnan avulla saadaan tilanne hallintaan ja tulokset paranemaan kaikkiin mittareihin ja laskelmiin.

Kymmenen vuoden haparoinnin jälkeen löysin vastauksen elinikäiseen kysymykseeni, ”onko ihmisten välinen konflikti ratkaistavissa lopullisesti?”; once and for all. Miksi tämä kysymys on kaivanut mieltäni kaikki nämä vuodet? Tämä kysymys on ollut minulle ajankohtainen elämäni jokaisena päivänä. Ihmisillä on mielenkiintoinen taipumus ajautua konflikteihin mitä pienimmästä syystä. Hoidetaan se pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman nopeasti, mieluummin heti.

Tule Valamoon; ratkaistaan riidat, sovitaan asiat. Konfliktin hallinta tulee elämäntaidoksi, jonka avulla voimme välttää ihmissuhdekarikot, emme enää lietso myrskyjä, emmekä polta siltojamme, vaan purjehdimme neuvottelusta ja palaverista toiseen ja näemme kuinka tulokset nousevat ja koko tiimi puhaltaa yhteiseen hiileen. Riitapukareista on tullut voimavara ja tärkeä työpari koko tiimissä.

Kurssi päättyy sovintosunnuntain palvelukseen Valamon kirkon ehtoopalveluksessa. Palvelus tarjoaa juhlavan tilaisuuden kokea sovinnon pyhän ilmapiirin. Tämän jälkeen on runsaasti eväitä mennä arkeen toimittamaan asioita, näkemään muiden mukaan tulon ja toteamaan, kuinka yhdessä saadaan paremmin aikaan. Yhteishenki synnyttää nostetta tuloksiin.

Mehän haemme yhteishenkeä ja parempaa työilmapiiriä tältä kurssilta, eikö totta. Tule mukaan. Ultimate Solutions.

Klikkaa tästä, niin saat lisätietoja Valamon opiston sivulta
tai tästä, saat kurssin opettajaan yhteyttä.


25 views0 comments

Recent Posts

See All

"Todellinen arvo syntyy kohtaamisessa" kirjoittaa Satakunnan Yrittäjät huhtikuun numerossa 3 pääkirjoituksessa Pia Hirvonen ja jatkaa, "Kohtaamisesta syntyy se lisäarvo, joka syventää toistemme välist

Me olemme erilaisia kaikista huolimatta. Ihmiskunnan sivistystaso määräytyy sen mukaan, miten me käsittelemme konfliktia. Kärjistetysti voidaan sanoa, että atomipommin laukaiseminen ja sillä uhkaamine